Zala-völgyi Nyitott Porták a Kossuth Rádióban

Részlet a Hajnal-táj című műsor 2019. március 19-i adásából.


A riport 2019. március 12-én készült a IX. Nyitott Porta műhelytalálkozón Zalaszentgróton.

A hanganyag a Kossuth Rádió honlapján, itt elérhető: https://www.mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2019/03/18/hajnal-taj-pite/

Felvezetés a rádió honlapjáról:

Tavaly szeptember óta működik Zalaszentgrót térségében a Nyitott porták program. A csoport tizenhat tagja arra szövetkezett, hogy az általuk előállított helyi termékeket saját portájukon értékesítik, olyan módon, hogy akár bepillantást is engednek – mintegy turistáknak szóló attrakcióként – az előállítás folyamatába.

Riporter: „Legutóbbi találkozójukon - a rendszeres műhelytalálkozók egyikén - egyfajta értékelésre kértem a csoport tagjait.”

Bakos Péter: „Bakos Péter vagyok a Gyógynövények Völgye egyik vezetője. Gyógynövény teák, fűszerolajok, 100%-os préselt gyümölcsleveink vannak, mint almalé, céklás alma, homoktövises alma. Van egy Gyógynövény-lak nevű szálláshelyünk, amit most készítettünk el. Van néhány szarvasmarhánk: kárpáti borzderesek, amelyek a fajtamentő programban vannak most.”

Riporter: „Miben segítette az Önök tevékenységét, hogy részesei lettek ennek a Nyitott Porták programnak?”

Bakos Péter: „Ugye ebben a nagy reklámzajban, ami a mai világunkat jellemzi nagyon nehéz megtalálni azokat az embereket, akik szintén bio-szemlélettel, kicsit holisztikusabb gondolkodással rendelkeznek. Itt azért ez egy sűrűbb csapat és ebben nagyon jó részt venni. Tehát egymást inspiráljuk a különböző dolgokban. Általában amikor hazamegyünk egy-egy ilyen összejövetelről mindig tele vagyunk ötletekkel. Nagyon jó lökéseket is ad. Másrészt pedig mindenkinek valami a szíve csücske. Van, aki a kecskékkel foglalkozik, kecskesajtot készít, de ő is szervez túrákat. A másik lovagoltat, de disznóvágásokat is szervez. Ezekről, egymásról tudva pedig egymást nagyon jól tudjuk erősíteni.”

Badacsonyi-Kovács Nikoletta: „Badacsonyi-Kovács Nikoletta vagyok. Zalacsányban a Pálos vendégházat képviselem. A Nyitott Porta hálózat tulajdonképpen helyi termelőket kapcsol össze. Mi ebbe úgy illeszkedünk bele, hogy szálláshelyként biztosítunk egy platformot különböző helyi termelőknek.”

Riporter: „Mint egy üzenőfal?”

Badacsonyi-Kovács Nikoletta: „(Nevet.) Modern szóval igen. Kínáljuk a helyi portáknak az áruit, nálunk is meg tudják kóstolni. Illetve mi programot tudunk effektíve úgy szolgáltatni nekik, hogy ajánljuk a különböző helyi termelőket, akiknek ez egyfajta vásárlás ösztönzést jelent.”

Riporter: „Tapasztaltnak valami fajta forgalom élénkülést, ami éppen annak köszönhető, hogy ez a térség jobban ismertté tette magát?”

Badacsonyi-Kovács Nikoletta: „Azt érezzük és a statisztikák alapján is az mutatható ki, hogy egyre jobban nő a kereslet az iránt, amit mi ajánlunk, illetve a helyi termelők a hálózaton keresztül. Hogy a régi ízeket keresik, a gyerekkori érzéseket, amiket maguk a helyi termelők tudnak biztosítani és kínálni ebben a hálózatban.”

Riporter: „Maga a térség, ahol ez a csoport tevékenykedik, egyfajta hátországnak tekinthető Kehidakustány, a Balaton és Hévíz között. És ez előny is lehet - véli H. Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki szintén ott volt a találkozón.”

H. Horváth Orsolya: „A vendég mindig egy térséget választ ki, amit ő szeretne felfedezni. A hévízi vendégek elsődleges döntése az, hogy ők szeretnének tenni az egészségükért, ezért választják Hévízt. Viszont ezzel együtt választják Zala megyét, Nyugat-Magyarország térségét és igenis, hogy a döntésükben egy nagyon fontos szempont az, hogy itt milyen plusz program lehetőségek érhetők el. A Nyitott Porta kapcsán nagyon fontos az, hogy itt személyre szabott programok várják a vendégeket, tehát a vendég ki tud szakadni gyakorlatilag a tömegturizmusból és azt látja, hogy itt hagyományápolás, tudásátadás és tényleg egy baráti viszony fogadja őt.”

Riporter: „Guitprechtné Molnár Erzsébet a Zala Termálvölgye Egyesület elnöke, illetve a Nyitott Porták csoportnak az egyik szervezője. Milyen tapasztalatokat szereztek az elmúlt fél évben, ami adott esetben arra inspirálja Önöket, hogy tovább lépjenek?”

Guitprechtné Molnár Erzsébet: „Nem sok idő volt arra, hogy ezt így mérlegeljük, de azt már határozottan tudjuk mondani, hogy sokkal felkészültebbek azok a gazdák, akik hajlandók vendéget fogadni.”

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön programjainkról!


nyitott porták
zala-völgye

Zala Termálvölgye Egyesület

8790 Zalaszentgrót, Batthyány Lajos út 13.

Telefon: 06 83 361 305

Írjon nekünk