A zalaszentgróti Tóth Pince mutatkozott be a Zalaszentgrót magazin 2023. decemberi számában a Zala-völgyi Nyitott Portákat bemutató sorozat részeként.
Aktív része a csoportnak a Tóth Pince, Tóth János vezetésével, akinél a mentori munkám során fogalmazódott meg az a tapasztalat, hogy míg vevőköre Budapestről vagy a nagyobb városokból érkezik, a helyiek javarészt nem is ismerik. A csorbát kiküszöbölendő, az a tapasztalathoz most lehetőség is társul: mesél magáról, a hitvallásáról, a dolgos hétköznapokról, és még sok minden másról. Arról a sokrétűségről, ami alig fér bele a nap 24 órájába. – Honnét indultál el? Nálad is generációk halmozódó tudása volt a minta? – Mint minden vidéki embernek, nekünk is volt „szőlőhegyünk”. Apám által megismertem a szőlőművelést, de gyerekként csak a kötelező jelleget láttam benne, és a borfogyasztás sem játszott szerepet, mint kecsegtető cél. Később a nősüléssel újabb birtokok érkeztek, de apósom nem csak a termesztéshez értett, hanem ahhoz is, hogy bennem elültesse azt a magot, ami aztán hamar utat tört magának, és azon kaptam magamat, hogy gazda lettem, akinek a saját termés, aztán pedig az ebből készített nedű a büszkesége – foglalja össze János. – Ugyanabban a hagyományos stílusban folytatod a gazdálkodást, ahogy az ősöktől láttad? – Ahogy a tudásom színesedett, bővült a szemléletem, ez is megváltozott idővel. Figyelem a változó trendeket, vevői igényeket, nem restellek kérdezni szakmai témákban elismert borászoktól, és a feleségemmel borvidékek köré szervezzük a pihenésünket, akár külföldön is. Onnét is hozok haza tapasztalatokat, ezeket felhasználom a borkészítés során, de szívesen megosztom az összetartó borász barátokkal is – tárja elém az életszemléletének alapköveit. – Hogyan látod a zalai borvidék helyzetét, merre haladsz, mik a terveid? – Ez a borvidék jelenleg háttérbe szorul, talán a kevésbé hatékony marketing miatt. Utazásaink során kóstoltunk drága borokat is, de azt szűrtem le, hogy egyáltalán nem kell szégyenkeznünk. Nem csupán a nemzetközi borversenyen elnyert Olaszrizling-tételem arany minősítése miatt, de a vásárlói visszajelzések alapján sem. Remélem, hogy Zala zászlósborával, a Hegykével, amit szigorú szabályok szerint, összesen hat pincészet komponálhat meg és palackozhat, megjön majd az áttörés. Azt kell előtérbe helyeznünk, hogy változni kell! Míg régen ezen a vidéken az Olaszrizling és a Chardonnay volt az egyeduralkodó, a fogyasztók most előnyben részesítik a gyümölcsös, illatos, lágy, nem túl markánsan savas, alacsony alkoholtartalmú borokat. Én ezen irányelvek szerint telepítem, illetve cserélem le a birtokokon a tőkéket. – Miben látod az egyediségeteket a vendéglátás terén? – Az igényes kialakítású fogadóterek mellett, ami ma már alapkövetelménynek számít, nagy gondot fordítunk arra, hogy csak az kerüljön az asztalra, amit én is és a családom is szívesen fogyasztana. Ezért aztán saját magam nevelem a sertést, a birkát is. Ez az alapja az ételkínálatunknak: hidegtálak, gulyásleves, pörköltek, kemencében sült malac, és persze a legkedveltebb étel, a disznósült párolt káposztával, hagymás tört burgonyával. Egyszóval széles a repertoár. A lakomát cukrászdában nem kapható házi desszert zárja (ami a vidéki élet szerves része volt hajdan), gondoljunk csak a prószára vagy egy jó almás pitére. A panorámában egy közelben lévő másik pincémnél kihelyezett padon ülve szoktunk gyönyörködni a vendégeimmel. Húszan is elférnek rajta, és ilyenkor egy pohár Hetykét kortyolgatva kémleljük a messzeséget. Nemcsak Zalaszentgrót látképe tárul elénk, hiszen a türjei templom tornya, a Tátika, de még a Somló-hegy is látszik, ha tiszta az idő. – Ha össze kéne gyúrni téged, vagy álmodban látnád magadat, milyen képek jelennének meg? – Mivel vadászmesterként dolgozom, és a borászkodás mellett ennek a szenvedéllyel megélt szerepe is elvitathatatlan, a legszívesebben talán egy pohár zalai borral járnám az erdőt, és hagynám, hogy ez a két élmény keveredve testet öltsön bennem – vallja ezen elképzelt képbe révedve, de egy pillanatra csupán, mert szinte azonnal visszarántja a jelenbe a megcsörrenő telefon: épp egy vásárló adja le a rendelését. Sebestyén Csilla Megjelent a Zalaszentgrót, a térség magazinja 2023. decemberi számában