Videó készült a hagyományos zalai lakodalmas sütemény, a cukorperec készítéséről a zalaszentgróti Mézespatkó Alkotóműhely közreműködésével.
A hungarikum várományos különlegesség készítésének lépéseit Csiszár Tiborné Zsuzsa perecsütő, mézeskalács készítő mester mutatja be a kisfilmben. Hogy mi az a cukorperec? A 18. század elején jelent meg ez a különleges lakodalmi sütemény. Elsősorban Zala megyére jellemző. Ez egy koszorú formájú kemény (de nem száraz) tésztaféle, amit fehér selymes máz fed. Formája az egymásba fonódást jelzi, ezért kötődik a mennyegzőkhöz. Napjainkban a cukorperec ismét fénykorát éli. Ugyanakkor a tanulás hosszú időt vesz igénye, az elkészítés aprólékos. Sok éves tapasztalat szükséges a sikeres elkészítéshez. A Mézespatkó Alkotóműhely rendszeresen meghirdet olyan eseményeket, ahol ki lehet próbálni a cukorperec verést, sütést, sepregetést, cukormázzal kenést… A 2023. nyarán készült bemutató videó egyebek mellett elérhető a YouTube-on: https://www.youtube.com/@nyitottportak A videóban bemutatott 2 adag cukorperec készítéséhez a hozzávalók listája: