Nyitott Porták

Így készül a zalai cukorperec

Videó készült a hagyományos zalai lakodalmas sütemény, a cukorperec készítéséről a zalaszentgróti Mézespatkó Alkotóműhely közreműködésével.

A hungarikum várományos különlegesség készítésének lépéseit Csiszár Tiborné Zsuzsa perecsütő, mézeskalács készítő mester mutatja be a kisfilmben.

Hogy mi az a cukorperec? A 18. század elején jelent meg ez a különleges lakodalmi sütemény. Elsősorban Zala megyére jellemző. Ez egy koszorú formájú kemény (de nem száraz) tésztaféle, amit fehér selymes máz fed. Formája az egymásba fonódást jelzi, ezért kötődik a mennyegzőkhöz. Napjainkban a cukorperec ismét fénykorát éli. Ugyanakkor a tanulás hosszú időt vesz igénye, az elkészítés aprólékos. Sok éves tapasztalat szükséges a sikeres elkészítéshez.

A Mézespatkó Alkotóműhely rendszeresen meghirdet olyan eseményeket, ahol ki lehet próbálni a cukorperec verést, sütést, sepregetést, cukormázzal kenést…

A 2023. nyarán készült bemutató videó egyebek mellett elérhető a YouTube-on: https://www.youtube.com/@nyitottportak

A videóban bemutatott 2 adag cukorperec készítéséhez a hozzávalók listája:

  • 24 db tojás
  • 36 db édesítőszer
  • 16 kanál étolaj
  • 24 kanál 50 fokos pálinka
  • 1,5 kg liszt
  • 1 zacskó szalalkáli
  • 2 zacskó sütőpor
  • 1 kg porcukor
  • 1 citrom

A honlapfejlesztés és az 1. Facebook kampány a VP6-19.2.1.-99-8-17 Nyitott Porta hálózati projektek című felhívás során elnyert 3417266250 iratazonosító számú „Együttműködés erősítése a Nyitott Porta Hálózatban” című projekt keretében került megvalósításra.
Copyright © 2023 Nyitott Porták - Zala Völgye - Zala Termálvölgye Egyesület - Minden jog fenntartva! Impresszum
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram