A zalaszentgróti Dóka Éva Pincészete mutatkozott be a Zalaszentgrót magazin 2024. márciusi számában a Zala-völgyi Nyitott Portákat bemutató sorozat részeként.
Beszélgetőpartnerem ezúttal Dóka Éva. Kicsit tartottam a feladattól, hiszen – ahogy én szoktam megfogalmazni – „gumibugyis játszósbarátnők” vagyunk, mivel óvodába, általános és szakközépiskolába is együtt jártunk, és azóta is töretlen a barátságunk. Azért megpróbálok a kívülálló szemüvegén keresztül érdeklődni, de erre való tekintettel engedtessék meg a tegező viszony. – Az köztudott, hogy a te és a párod, Tarsoly Róbert gyermekkorának helyszínét, a szülői házat csupán egy utca választotta el, de milyen esemény hozott össze benneteket? – Robi öccsével, Balázzsal egy osztályba jártam, és egy csapatban is bandáztunk. Akkor divatos, szép szokás szerint májusfát állítottak nekem. A kitáncolásakor akadt meg Robi szeme rajtam, aminek egy lassan harminc éves kapcsolat és három gyermek a hozadéka. – Mivel indult a közös munka? – Együtt dolgozni az első vállalkozásunkban, az Agrofor Zala Kft-ben kezdtünk, de nem sokkal ezután már szintén közösen vásároltuk meg az első fél hektár Chardonnay-nkat a Szélmentén. A szőlő és a bor eleinte hobbi volt, de nagyon hamar önálló vállalkozássá nőtte ki magát, így a „Szeszgyár” épületét szépen lassan átalakítottuk borászati üzemmé, ami azóta nem csak a munka, hanem a vendégfogadás méltó színterévé is vált. – Mi adta a motivációt a névválasztáshoz? – Akkor, amikor megfogalmazódott, hogy vállalkozásként folytassuk, még kevés volt a női borász, és Robi szerette volna, ha én lennék a pincészet arca. Ez akkor is generált, most is generál némi médiafigyelmet, így marketing szempontból valóban előnyös. De meg kell jegyeznem, hogy a szakmai munka a kezdetektől Robi irányításával folyik. – Annyi helyen megszólaltattak már, sok helyen dokumentálták nyertes boraitokat, címkéiket. Hol lehet megkóstolni a választékot, és milyen csatornákon értékesítitek a nedűket? – Kóstolni itt, a „Szeszgyárban” borkóstolókon vagy Nyitott Porta-napokon, akár pincetúra keretében is lehet. Kereskedelmi kapcsolataink szépen fejlődnek; a boraink megtalálhatók üzletekben, vinotékákban, éttermekben továbbá szállodákban, a nagykereskedők révén pedig az ország számos szegletébe eljutnak. – Úgy hallottam, hogy Robi központi szerepet játszik a zalai borászok összefogásában. Hogy tudja ezt megvalósítani? – Igen, tavaly óta ő a Zalai Borvidék elnöke. Ez egy társadalmi megbízatás, az elnököt a borvidéket alkotó két hegyközség küldöttei maguk közül választják. A szervezet célja a borászatok közötti együttműködés megvalósítása, amit szépen példáz az első produktum, a zalai zászlósbor, a Hegyke életre hívása is. A Hegyke-sztori már több éves, és nyugodtan mondhatjuk, valódi sikertörténet. Létrehozása és fenntartása (minden évjáratban új tételek) egyaránt közös gondolkodást, közös munkát igényel. Ezen az alapon lehet elindulni a borvidéki közös marketing felé, amire nagy szüksége lenne az itt gazdálkodó szőlő- és bortermelőknek. – Milyen programokkal, rendezvényekkel várjátok az érdeklődőket? – Egyedülálló a „Padláspince” elnevezésű kóstolóhelységünk, a beépített vastag üveglappal, amin keresztül lelátni a tartályokra. Ezt az élményt még inkább kiteljesíti a kiállító termünk, ahol a Villa Negra alkotótábor művészeti remekei mellett könyvbemutatóra is sor kerül, természetesen egy-egy pohár bor elfogyasztásával körítve. Idén a fröccs témáját járjuk körbe, és nem is gondolnánk, mennyi történelmi, irodalmi, filozófiai, filmes vonatkozása lehet! „A fröccs művészete” nevű programunkat május 25-én rendezzük meg, ennek keretében Bércessy Gergely és Fejérvári Gergely Fröccskönyvét mutatjuk be. Ha lemaradsz erről, akkor július elsején a „Zalai bor és kortárs alkotók legújabb műveinek találkozása a Szeszgyárban” kiállításra és szimpóziumi beszélgetésre számíthatsz. A weboldalukon olvasható egyébként egy találó hitvallás is, ami nagyon jó lenyomata mindannak, amit képviselnek: „Őszinte emberek, őszinte borok, ezek mind együtt, mi vagyunk. Emberközeliek.” Sebestyén Csilla Megjelent a Zalaszentgrót, a térség magazinja 2024. márciusi számában